REGI logoVarsinais-Suomen Viro-keskus on mukana tärkeässä EU-hankkeessa. Syyskuussa 2015 on alkanut REGI-niminen EU-projekti, jonka tavoite on lisätä virolaisten maahanmuuttajien sosiaalista hyvinvointia järjestämällä mielekästä vapaa-ajantoimintaa. Hanke alkoi kyselytutkimuksella, ja nyt hanke on jo hyvässä vauhdissa ja toteuttaa kyselyssä esiin tulleita toiveita.

Projektin osana koulutetaan suomalaisia sosiaalityöntekijöitä ja vapaaehtoisia huomaamaan ja ymmärtämään paremmin maahanmuuttajien sosiaalisia ongelmia. Tavoitteena on myös kouluttaa Virossa virolaisia sosiaalityöntekijöitä huomaamaan ja ymmärtämään maastamuuttajien ja heidän vielä Virossa asuvien perheidensä ongelmia. Projektin tuloksena kehitetään tehokas toimintamalli, joka tukee (työperäisiä) maahanmuuttajia ja heidän perheitään eli perhekokonaisuutta. Sitä kautta projekti ehkäisee syrjäytymistä ja tukee sopeutumista Suomen yhteiskuntaan unohtamatta ihmisten omien perinteiden ja juurien säilyttämistä. Niin Turussa asuvista maahanmuuttajista tulee kokonaisvaltaisempia ja aktiivisempia yhteiskunnan jäseniä.

REGI-projektin pääpartneri on Turun ammattikorkeakoulu, joka johtaa projektin toteutumista ja kantaa vastuuta koulutuksista sekä tutkimuksista. Hankkeen ensimmäinen tehtävä on tutkia, mitkä ovat virolaisille maahanmuuttajille parhaat toimintatavat, tärkeimmät ongelmat ja ratkaisuehdotukset. Niiden tulosten perusteella tarkennetaan projektia niin, että siitä olisi mahdollisimman paljon hyötyä virolaisten yhteisölle Suomessa sekä Suomen että Viron yhteiskunnille.

Turun AMK:n ja Viro-keskuksen kanssa projektissa ovat mukana vielä Itämeren alueen Terveet Kaupungit ry ja Tallinnan yliopiston Rakveren college. Viro-keskuksen rooli on järjestää maahanmuuttajien vapaa-ajantoimintaa ja kursseja Suomessa (virolaisille) ja toimia asiantuntijana Turun ja Rakveren korkeakoulujen suuntaan. Projekti jatkuu kaksi vuotta ja päättyy elokuussa 2017. REGI-projektia rahoittaa Central Baltic Programme 2014-2020.

 

Regi-projekti haluaa kuulla Turussa ja Turun ympäristössä asuvien virolaisten näkemyksistä! Minkälaista vapaa-ajantoimintaa toivotaan? Tuo rohkeasti omat ideasi esiin!

***

 

 

Regi-projektin maskotin, Helmi-mummon, ovat suunnitelleet AMK:n opiskelijat.

Mummo on tavattavissa messuilla ja tapahtumissa! Mummo esiintyi  heti hankkeen alussa Turun kansainvälisillä Kirjamessuilla 2.-4.10. ja seuraava reissu messukeskukseen oli Osaava Nainen -messuille 23.-25.10.2015. Ennen sitä matka vei jo Pansioon Höveliin Regi-hankkeen omaan Pop Up - perhetapahtumaan 15.10.2015. Regi-väki järjesti marraskuun alussa (6.11.) myös huimat Halloween-juhlat virolaisille perheille Manillan köysisalissa.

- Torstaina 3.12.2015 Regi esittäytyi Skanssin kauppakeskuksessa.  Infotorille sai tulla kysymään Regi-kuulumisia AMK:n opiskelijoilta.

- Lauantaina 5.12.2015 vietettiin virolaisten joulujuhlaa Tarmon Talollla. Osallistujia oli 90, ja esiintymässä Kapriiz-yhtye Virosta.

- Lauantaina 12.12.2015 oli vuorossa virolaisten lasten joulujuhla Manillan köysisalissa. Päivän odotetuin vieras oli tietenkin joulupukki.

 -Maanantaina 11.1.2016  Turun Sanomissa alion kirjoittajavieraina Lennart Komp ja Johanna Reiman, aiheena sekä REGI projekti että laajemmin järjestöjen rooli mielekkään vapaa-ajantoiminnan luomisessa. Lue artikkeli Turun Sanomien sivulta: http://www.ts.fi/mielipiteet/aliot/

-Lauantain lastenkerhot alkoivat 23.1. 2016 Viro-keskuksessa. Regi järjestää toivottua toimintaa!

-Lauantaina 30.1.2016 Regi teki hyvää! Hyväntekeväisyystilaisuudessa esiintyi näyttelijä Märt Avandi ja katsottiin Miekkailija-elokuva. Tilaisuuden tuotto luovutetaan kokonaisuudessaan Viron syöpälasten vanhempien liitolle. Oli hienoa tehdä yhdessä hyvää ja samalla verkostoitua ja levittää tietoa Regi-hankkeesta! Ja mummokin oli paikalla Alvariumissa, tottakai, kiitos opiskelijoiden!

-Tiistaina 2.2. 2016 Regi ja Viro esillä Turun AMK:n International Breeze -tapahtumassa.

-Keskiviikkona 10.2. 2016 alkoivat odotetut Regi-infoillat. Infoiltojen sarja jatkuu huhtikuun lopulle saakka.

-Keskiviikkona 10.2. 2016 starttasivat myös keskiviikkoiltojen lastenryhmä!

-Keskiviikkona 9.3. 2016 aloittivat keskiviikkoillan ohjelmana kovasti toivotut ja odotetut lasten lauluryhmät.

-Torstaina 24.3. 2016 maaliskuu huipentuu virolaisten juhlaan, esiintymässä suosittu yhtye Patune Pool.

-Sunnuntaina 18.9. esittäydyimme Mahdollisuuksien torilla! Ja tapasimme Tarton kaupunginjohtajan Urmas Klaasin seurueineen, saimme esitellä projektia!

-Torstaina 22.9. Sööbik ja Pisik! Upea teatterivierailu koko perheelle.

-Torstaina 22.9. Työelämäaiheinen infoilta, asiantuntijavieraana Jouni Ruotsalainen Rakennusliitosta.

-26.10. 2016 Aikuiskoulutusteema infoillassa, vieraana professori Risto Rinne.

-Lapsille lauantaisin toimintaa syksyllä 2016: ohjelma alla olevassa kuvassa (klikkaa auki).

-POP UP -koulutukset ammattilaisille. Viro-keskus osallistui koulutustapahtumiin KELAssa, MLL:ssä ja Monitorissa ja Infotorilla. POP UP -seminaarin idea on viedä koulutus suoraan valitulle kohderyhmälle heidän työpaikalleen.

-Lastenkirja Viguriväntin kaksi kotimaata valmistui keväällä 2017. Viro-keskus oli mukana luomassa kirjaa useiden tekijöiden voimin; Viguriväntin hahmon äiti ja käsityöohjeet: Ülle Priks, kirjan kääntäjä: Mari Jurtom, kuvittaja: Marje Õunapuu, toimitustyö ja editointi: Lennart Komp ja Kirsi Äyräs. Kirja auttaa kahden maan välillä kulkevaa lasta käsittelemään tunteitaan ja näkemään mukavia asioita ympäristössään.

-Tiistaina 14.2. 2017 Keskusteluilta virolaisille perheille 14.2. klo 18 Skanssissa. Lasten kasvatukseen liittyvistä aiheista olivat alustamassa mm. Julia Kuokkanen Lastensuojelun Keskusliitosta sekä perheterapeutti Pille Murrik Rakveresta Virosta. Tutustumme Monitoriin ja Infotoriin sekä kuuntelemme asiantuntijoiden puheenvuorot, mutta pääpaino on kuitenkin vapaalla keskustelulla ja kysymyksillä. Ilta pidettiin Skanssin kauppakeskuksen toisessa kerroksessa sijaitsevassa yhteispalvelu Monitorissa (Skanssinkatu 10, Turku). 

Samaan aikaan lapsille omaa ohjelmaa: ystävänpäivän juhlat! Ohjaajina Turun AMK:n opiskelijat.

-Keskiviikkona 15.2. 2017 virolaisen kulttuurin ilta Vanhalla Raatihuoneella. Mukana vieraat Rakveresta. Viguriväntin kaksi kotimaata -kirjan julkistaminen.

-Lastentoimintaa keväällä 2017 lauantaisin. (14.1.-10.6.) Ülilahe laps -ohjelmaa on helpoin seurata kerhon omassa fb-ryhmässä, tervetuloa mukaan!

-REGI kutsuu juoksemaan! Jüriöö jooks eli Jyrinyön juoksu järjestettiin 21.4.2017 Turun urheilupuistossa. Järjestivät Viro-keskuksen vapaaehtoiset.

-Kysely virolaisille lapsiperheille lastentoiminnasta huhtikuussa 2017: Eniten toivotaan musiikkia ja käsityötä sisältävää säännöllistä kerhotoimintaa kouluikäisille. Kysyntää olisi myös pienten lasten kerholle. Kerhon toivotaan kokoontuvan mieluiten lauantaisin ja 2-4 kertaa kuukaudessa. Kyselyn perusteella voidaan sanoa, että kevään 2017 toiminta on ollut hyvinkin kohderyhmän toiveiden mukaista, ja otamme tavoitteeksi jatkaa ja vakiinnuttaa kerhotyön osaksi Viro-keskuksen toimintaa.

 

****

Puoliväliin ehdittyään Regi-projekti teki kyselyn, joka oli kohdistettu Turussa tapahtumiin osallistuneille virolaisille. Vastaajia oli yhteensä 19. Projekti sai varsin hyvää palautetta ja myös ehdotuksia järjestettävistä tapahtumista. Eniten vastaajia kiinnostavat kulttuuritapahtumat (konsertit, teatteriesitykset) ja lastentapahtumat. Myös vapaamuotoiset kokoontumiset saivat kannatusta. Osallistujat kokivat REGI-tapahtumat hyödyllisiksi. He olivat saaneet uutta tietoa, uusia kontakteja, uusia ystäviä ja mukavaa ajanvietettä.

Tässä kysymykset ja vastaukset:

Mihin tapahtumiin osallistuit?

Tapahtumaan Turun AMK:ssa oli osallstunut 7 vastaajaa, Viro-keskuksessa 17 vastaaja ja 3 mainitsi muut tapahtumat.

Montako kertaa olet osallistunut?

AMK:ssa vastaajat olivat osallistuneet 2-5 kertaa, kaksi vastaajista yli 5 kertaa. Viro-keskuksen tapahtumissa vastaajat olivat olleet mukana 1-10 kertaa (tyypillisimmin 6-7 kertaa), kaksi vastaajaa ilmoitti osallistuneensa lähes kaikkiin järjestettyihin tapahtumiin. Muut vastaajien mainitsemat tapahtumat: Sondipin tapahtumat ja virolaisten klubin keilailu.

Oliko tapahtuma mielestänne kiinnostava?

18 kyllä; 1 ei

Mitä mieltä tiedonsaannista?

8 helppoa; 7 melko helppoa; 4 ei osaa sanoa (kukaan ei pitänyt tiedonsaantia vaikeana)

Miten tiedotusta voisi parantaa?

- sähköposti on ok

-voi olla että pitäisi järjestää infoilta jossa selitetään miten tukea käytetään ja miten sitä voisi käyttää tulevaisuudessa.

- Fb ja sähköposti toimivat hyvin

-ottamalla kontaktia täällä asuviin virolaisiin.

-jos vielä ei ole ollut, voi kokeilla mainoksia paperilehdissä (Turkulainen, TS) Internetin käyttäjälle infon saaminen on ollut helppoa, erittäin hyvin on saanut tietoa kahdella kielellä.

-internetin kautta tiedotus on ollut erittäin hyvää.

Ehdotuksia projektin toiminnoiksi?

-teatteriesitykset tai lapsille jotain musiikkiin liittyvää toimintaa

-teatteri, konsertit, kurssit jne

-aikuisten käsityörinki ehkä

Onko REGIn toiminnoista ollut hyötyä teille tai perheellenne?

kyllä 14, ei 2, en osaa sanoa 3

Jos on ollut hyötyä, niin miten?

mukava ajanviete 14

uutta tietoa 10

uusia kontakteja 10

uusia ystäviä 10

uutta tietoa Suomesta 8

näkyvyys tai mainos minulle tai työlleni 1

 

Mitä virolaisille suunnattuja toimintoja pidätte omalta kannaltanne kaikkein tärkeimpinä?

-kulttuuritapahtumat (esim. konsertti, teatteri) 15

-vapaamuotoiset kokoontumiset 13

-infoillat 12

-koulutukset / kurssit 11

-juhlat aikuisille 8

-Lasten tapahtumat 12

-säännöllinen lastenkerho 7

 

Muita terveisiä REGI-projektille?

-minun ongelmani on ajanpuute - tapahtumat eivät sovi työajan kanssa

-olisin varmasti ollut mukana enemmän, kun vain aika olisi sopinut

-jatkakaa samaan tapaan, tsemppiä!

-paljon tekemistä vielä niillä jotka sitä järjestävät.

-suuret kiitokset hyvin suunnitellusta lastenkerhosta!

-kiitokset projektin kirjoittajille ja toteuttajille. Ja erittäin suuret kiitokset infoiltojen toteuttajille.

***

 

Regi-projekti Maaseudun Tulevaisuus lehdessä:

http://www.viro-keskus.fi/ajankohtaista/333-regi-projekti-maaseudun-tulevaisuus-lehdessa

 

 

 

lastering 2016

 

 

 

 

 

*** Tavallisesti Helmi-mummo on tavattavissa Viro-keskuksessa Vanhalla Suurtorilla, ellei hän sitten ole juuri päivystämässä Turun ammattikorkeakoululla.***

Regi mummo

 

regi logot 1 osa

 

regi logot 2 osa

Tapahtumia

kesäkuu 2019
M T K T P L S
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30