Varsinais-Suomen Viro-keskus ry:n virolaisten klubi (Eestlaste klubi) on vuoden 2017 ystävyysseurateko. Vuoden ystävyysseurateon valitsi toimittaja Tapani Ruokanen, ja valinta julkistettiin Helsingin Matkamessuilla 20.1.2018. Kiitämme Ystävyysseurojen liittoa arvokkaasta huomionosoituksesta!

Valinnan perustelut:

Ystävyysseurojen joukossa Suomen Viro-yhdistysten liitto ry:n jäsen Varsinais-Suomen Viro-keskus ry on erityinen siinä suhteessa, että sen jäsenistä ja aktiiveista suuri osa on Turun seudulla asuvia virolaisia. Tällä hetkellä sen 500:n jäsenen joukosta lähes puolella on juuret Virossa, ja heidän osuutensa on kasvanut nopeasti aivan viimeaikoina, 2015-2017 välillä. Yhdistys tavoittaa seudun virolaiset paremmin kuin mikään muu paikallinen toimija. Usein ensikontakti Suomeen muuttaneeseen virolaiseen on asiakkuus kunniakonsulaatissa. Kotoutumiseen keskittyvät EU-projektit ovat omalta osaltaan tutustuttaneet uudet tulokkaat yhdistyksen toimintaan. Yhdistys tekee laajasti yhteistyötä oppilaitosten ja TE-toimiston kanssa tarjoamalla erimittaisia työharjoittelumahdollisuuksia virolaisille maahanmuuttajille. Samalla heillä on ollut harjoittelun kautta mahdollisuus kehittää virolaisten toimintaa yhdistyksen sisällä.

Vuonna 2013 virolaiset perustivat Viro-keskukseen oman jaostonsa, Eestlaste klubin, joka heti osoittautui kaivatuksi lisäksi turkulaiseen ystävyysseuratoimintaan. Lasten kerhotoiminta, kansantanssipiiri, kuoro ja yhteiset juhlat ovat koonneet paikallisia virolaisia yhdistystoiminnan piiriin.

Tämä on käänteentekevä saavutus, koska virolaiset tutkimusten mukaan ovat melko hajanainen maahanmuuttajaryhmä: Suomeen tullaan töihin ja pärjäämään, ja sydän jää usein Suomenlahden taa omalle kotiseudulle. Yhteisölliseen toimintaan tarvitaan rohkaisua, se ei synny itsestään.

Sekä suomalaiset Viron ystävät että virolaiset muuttajat mahtuvat hyvin Viro-keskuksen katon alle. Kosketuskohtia ovat erityisesti kulttuuritoiminta ja kieliharrastus.

Varsinais-Suomen Viro-keskuksen toiminta voisi olla esimerkkinä suomalaisille ystävyysseuroille yleisemminkin. Tilanne ei ole syntynyt itsestään, vaan se on tulosta yhdistyksen hallituksen pitkäaikaisesta strategiasta: ei jäädä sivusta seuraamaan, kun maailma muuttuu, vaan pysytään kehityksessä mukana.

****

Vuoden ystävyysseurateon valitsi toimittaja Tapani Ruokanen, ja valinta julkistettiin Helsingin Matkamessuilla 20.1.2018.

Varsinais-Suomen Viro-keskus kiittää Ystävyysseurojen liittoa arvokkaasta huomionosoituksesta!

Tapahtumia

toukokuu 2019
M T K T P L S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2